Ortografia na 6 klasa 2 Lubisz wyzwania? Znajdź rozwiązania!
Seria trzech książek dla dzieci z klas 1-3 stanowi zbiór zadań rozpoczynających naukę ortografii.
-
Bezpieczne zakupy
Seria trzech książek dla dzieci z klas 1-3 stanowi zbiór zadań rozpoczynających naukę ortografii. Uczy zasad prawidłowego pisania i wyrabia tzw. czujność ortograficzną, czyli umiejętność dostrzegania i stosowania danej reguły ortograficznej. Poprzez zabawę dziecko poznaje, ćwiczy i utrwala zasady pisowni oraz wyjątki ortograficzne. Zapamiętuje też obraz graficzny wyrazu i jego poprawny zapis. Ćwiczenia dotyczą wyrazów z: ó, u, rz, ż, h, ch, wyrazów z ę i ą oraz tych ze spółgłoskami miękkimi.
W nauczaniu ortografii rozwiązywanie krzyżówek, rebusów, czy odszyfrowywanie ukrytych informacji to świetne sposoby na ciągłe powtarzanie i różnorodne utrwala-nie zapisu wyrazów z określoną trudnością ortograficzną. Zaproponowane zadania wymagają skupienia, uwagi i stymulują logiczne myślenie. Dzięki zapisywaniu wyrazów ćwiczą też pamięć, ponieważ dziecko uczy się kojarzyć słowa z obrazkiem.
Zostały tu wykorzystane zabawy najczęściej stosowane w nauczaniu ortografii: re-busy, eliminatki, plątaninki, rozsypanki literowe i sylabowe, labirynty z hasłami, przeskakiwanki.
Zastosowano kolor zielony, który ma za zadanie ułatwić zapamiętywanie zastosowa-nych ortogramów oraz wzmacniać i pobudzać wrażenia wzrokowe.
Opis
Autor | Agnieszka Potera |
---|---|
Format | 205 x 250 mm |
Oprawa | miękka |
Liczba stron | 64 |
Rok wydania | 2019 |
ISBN | 978-83-64316-83-8 |
Opinie
jjj
Dobrze, że tu zaglądam, znajduję to czego szukam dla przedszkola i klasy drugiej. Tylko nie bardzo wiem jak zamówić. Chyba zadzwonię. Poza tym jak łatwo wystawia się opinię, nigdy wcześniej tego nie robiłam haha
Ellka
Jasne, bardzo konkretne, systematyczne opracowane reguły na poziomie każdej klasy. Fajne ćwiczenia, kolorowo, różnorodnie, zebrane na koniec reguły. Super
Wychowawca 1a
Dziecko ćwiczy pisownię wyrazów a jednocześnie utrwala, bawi się rysunkiem, rozwiązuje rebusy i krzyżówki. Wszystko w jednym miejscu. Mam fajny materiał dla swojej klasy.
LILA
Naprawdę zebrany cały materiał w jednym miejscu. Kolorowe zbiorcze strony, reguły, powtórzenia. Polecam ambitnym Rodzicom ambitnych dzieci